Cultuur

De Bourgogne is een streek met een heuvelachtig landschap, vol mystiek en cultuur. Bourgogne, met ongeveer 1.610.000 inwoners, heeft een rijke historie, dat met het ontstaan van het Koninkrijk Bourgogne terugvoert tot 408 na Christus. Het is ook de streek van de wijngaarden. Chablis, Mâconnais en Côtes de Nuits zijn bekende namen. Cluny, Paray-le- Monial, Vézelay, La Charité-sur-Loire, Auxerre en Fontenay zijn mooie stadjes en dorpen uit de Romaanse tijd.
De Fransen zelf noemen deze regio het land van l'art et le plaisir de vivre, oftewel het land waar kunst en cultuur samengaan. De Bourgogne is een streek rijk aan kunst. In Nevers, de stad van het aardewerk, in de Hospices van Beaune en in Dijon, de artistieke hoofdstad, valt op dit gebied veel te bewonderen. Dijon is overigens ook de stad waar de Crème de Cassis vandaan komt, een alcoholische drank van zwarte bessen.


Côte-d'Or

Net als de landschappen, is alles hier vol nuances en verrassingen. De Côte-d'Or weet bezoekers die naar de streek komen steeds weer te verbazen. De oude tradities hebben al ontelbare toeristen weten te verleiden. Om te beginnen de tocht langs wijngaarden en de 'grands crus'. Men noemt deze route niet voor niets de 'Champs-Elysées van de Bourgogne'. De heuvels strekken zich uit van Dijon tot Beaune, er zijn vele kleine dorpjes waar prestigieuze wijnen te ontdekken zijn: Gevrey-Chambertin, Vougeot, Vosne-Romanée, Meursault.
Een wandeling die rijk is aan smaak en geschiedenis, kelders en wijnboeren. En opdat plezier nooit alleen komt, waarom het proeven niet begeleiden met smakelijke gerechten? Gepocheerde eieren in wijnsaus, de befaamde slakken uit de Bourgogne, het kruidenbrood, de anijspastilles 'anis de Flavigny' en ham met peterselie en kaasgebak, gaan goed samen met een goed glas of aperitief. Niemand durft hier ook maar te denken dat het houden van lekker eten een slechte eigenschap zou kunnen zijn! Naast de culinaire tradities en gebruiken, zijn er ook culturele schatten te bezoeken. Overal getuigen ze van de historische rijkdom van de Côte-d'Or. Er zijn meer dan 200 kastelen te vinden waarvan meerdere ooit zijn bezocht door beroemde personen. Ook zijn er kunstschatten te bewonderen, zoals de abdij van Fontenay of Cîteaux, waar de orde van cisterciënzers is ontstaan.
Er zijn prachtige middeleeuwse steden te bezichtigen die niet lijken te zijn veranderd sinds de tijd dat de nauwe steegjes werden aangelegd, of de vakwerkhuizen met de versterkte poorten zijn gebouwd. Zonder Dijon te vergeten, de voormalige hoofdstad van de Hertogen van Bourgondië en de stad Beaune met haar opvallend gekleurde dakpannen. Op sommige plaatsen heeft het verleden nog oudere sporen achtergelaten, die men bijvoorbeeld door een tocht naar Alésia kan ontdekken. Dit is de plaats waar de beroemde veldslag tussen Julius Caesar en Vercingétorix heeft plaatsgevonden.Nièvre

In het zuid-westen van de Bourgogne ligt het departement La Nièvre met Nevers als hoofdstad. Het departement kenmerkt zich door de mooie glooiende heuvels, vele beken, rivieren, prachtige vergezichten, wijngaarden en landerijen met de charolais runderen.
Hier ligt ook het natuurpark de Morvan met zijn oeroude bossen en verschillende meren. In de nabije omgeving liggen de wijnplaatsen Sancerre en Pouilly sur Loire. Deze plaatsen zijn erg bekend door hun beroemde witte wijnen.
Steden, zoals Nevers en Decize, bekend om hun historie zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Verder zijn er nog vele andere bezienswaardigheden, zoals kastelen, landhuizen en musea. In de rustige dorpjes lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Druk bezocht in deze streek zijn de vele brocantes of wel rommelmarkten met andere activiteiten.Saône-et-Loire

Bezichtig de Romaanse centra (Autun, Cluny, Paray-le-Monial, Tournus), de beroemde culturele locaties (het boeddhistisch centrum Kagyu Ling, het oecumenisch klooster van Taizé en het bedevaartsoord Paray-le-Monial), de prehistorische en Gallo-Romeinse overblijfselen (Solutré, Bibracte, Azé), de Route des Châteaux (kastelenroute), en reis door de tijd van de industriële revolutie op de locaties van Le Creusot en Montceau-les-Mines.
Geniet van de authentieke smaken en geuren in de vele plattelandsherbergen of in een vijftigtal sterrenrestaurants waar getalenteerde chef-koks uitdrukking geven aan hun kunst bij de bereiding van gerechten als de beroemde Bressekip en Charolais-rundvlees. Bij dit heerlijke eten hoort natuurlijk een goede wijn. Mâconnais (Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Pouilly-Vinzelles, Pouilly-Loché, Viré-Clessé, Mâcon-Villages), Beaujolais (Saint-Amour, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas), Côte Chalonnaise (Mercurey, Givry, Rully, Montagny, Bourgogne Côte Chalonnaise, Bourgogne Côtes du Couchois)of Maranges.Yonne

Yonne is het meest noordelijke departement van de regio Bourgogne en ligt op nog geen 100 km van Parijs.
Dit departement heeft een rijk cultureel erfgoed met als één van de hoogtepunten de basiliek van Vézelay, op de route naar Santiago de Compostella. Breng ook eens een bezoek aan de cisterciënzer abdij in Pontigny of aan de vele renaissance kastelen, het Colette museum of de steden Auxerre en Sens.
Yonne is onder andere bekend door de Chablis, maar ook truffels, slakken en het vermaarde Charolais vlees is hier overal te proeven. Of u nu graag in een boeren taverne komt of liever een sterren restaurant bezoekt, ook de smaakpapillen zullen verwend worden