Natuur

Parc régional du Morvan

Theursot ligt in het Zuid-Oosten van de Morvan. De Morvan is een berglandschap tot 902m hoog. De Yonne en kleinere rivieren ontspringen er. Er zijn vele uitzichtpunten waar u een fantastisch panoramabeeld krijgt van het gebied, zoals vanaf de Mont Beuvray. Bij helder weer is zelfs de Mont Blanc waar te nemen.
Water is het hartenbloed van de Morvan. Water voor de forellenvangst of om in te wildwaterkanoën,te zwemmen, water voor de stuwen en vroeger water als transportmiddel voor boomstammen. Het heeft de formele status van een regionaal natuurpark sinds 1970. De oppervlakte bedraagt 173.000 hectares, verdeeld over 64 gemeentes in vier verschillende departementen. De Morvan zelf heeft een lengte van 70 km, NZ en een breedte van 55 km 0W. Aan de bovenzijde wordt het afgesloten door Avallon, een bekende plaats langs de Autoroute du Soleil en aan de zuidzijde door Autun.Aan de noordzijde wordt het de Bas-Morvan genoemd. Het is er niet hoger dan 600 meter en het geheel levert een golvend landschap op met veel bossen, heuvels, singels, wallen en water. Het is een wat wonderlijk landschap, wat Iers als het ware. De zuidzijde, de zogenaamde Haut-Morvan waar ons landgoed is, levert een totaal ander landschap op. Toppen van 800 en 900 meter van ruw graniet, uitgestrekte wouden, woeste rivieren, meren en een fantastische wildstand. De Morvan wordt wel het granieten hart van de Bourgogne genoemd. Het ligt centraal in de Bourgogne en ligt op het grondgebied van alle 4 de departementen van de Bourgogne: Côte-d'Or, Yonne, Nièvre, Sâone-et-Loire.

Côte-d'Or

Waarschijnlijk het meest bekende departement van de Bourgogne, is een wijnstreek dat zich uitstrekt tussen Beaune en hoofdstad Dijon. In de vele dorpjes vinden regelmatig wijnfeesten plaats. Tijdens de bijbehorende proeverijen kunt u kennismaken met heerlijke wijnen als bijvoorbeeld de Vougeot en de Meursault. Natuurliefhebbers kunnen diverse dieren in het wild bewonderen zoals otters, herten, vogels, forellen en vlinders. Er zijn vele fiets- en wandelroutes uitgezet langs de rivier de Aube, een zijrivier van de Seine. website Côte-d'Or.Nièvre

Met zijn uitgestrekte landschap en het Parc naturel de Morvan bij uitstek een gebied voor wandelaars, natuurliefhebbers en vogelaars: u kunt er verschillende soorten vogels zien die in Nederland niet voorkomen, zoals bijvoorbeeld de zwarte en rode wouw en de roodkopklauwier. Het natuurpark de Morvan leent zich voor mooie wandelingen door uitgestrekte bossen, weilanden en langs overblijfselen uit het Keltische tijdperk. Voor vissen en watersporten kunt u terecht bij het Lac des Settons en het Lac de Pannecière. Pleziervaarders kunnen de streek doorkruisen via het 180 kilometer lange Canal du Nivernais, dat loopt vanaf Saint-Léger-des-Vignes in het zuiden van het Nièvre tot Auxerre (in het departement Yonne). De hoofdstad van Nièvre is Nevers.

 

Saône-et-Loire

Het meest zuidelijke departement van de Bourgogne. Het landschap heeft geen uitgesproken hooggebergte, maar wel alle kenmerken van een berggebied met weidse vergezichten, diepe kloven en dalen. Het glooiende landschap is uitermate geschikt voor wandelaars, fietsers en skaters. Voor deze laatste twee is zelfs speciaal een 120 kilometer lang fietspad aangelegd, de Voie Vert genaamd. Een leuke stad om te bezoeken is Autun, gelegen aan de zuidoostkant van het Parc du Morvan. De stad is bekend om de kathedraal Saint Lazare. Het sfeervolle, oude stadshart met zijn huizen met rode dakpannen ligt voor een deel terrasgewijs op de beboste heuvel Montjeu en voor een deel aflopend naar en op de oever van de rivier de Arroux. Het eigenlijke centrum van Autun is het Place du Champ de Mars, een gezellig plein met parkeerruimte, terrasjes en restaurants. De hoofdstad van Sâone-et-Loire is Mâcon, gelegen op de rechteroever van de Sâonne. Mâcon is de hoofdplaats van de grote wijnstreek Mâconnais, waar zowel rode als witte wijn wordt gemaakt.Yonne

Het gebied van de wereldberoemde Chabliswijnen. Bij Chablis kun je de Route des Vignobles volgen, een tocht van 45 kilometer langs louter wijngaarden. Ten zuiden van Yonne ligt de Morvan, een bosrijk gebied met verschillende meren en talloze parcours voor mountainbikers en wandelaars. Het departement is vernoemd naar de gelijknamige rivier. De Yonne, 293 kilometer lang, is een zijrivier van de Seine en ontspringt in het massief van de Morvan. De Yonne is bevaarbaar vanaf hoofdstad Auxerre en is via het Canal du Nivernais verbonden met de Loire. Het kanaal, 180 kilometer lang, bevat 110 sluizen: 32 aan de Loire-kant en 78 aan de Seine-kant. Voorheen was het een transportweg voor onder andere wijn, granen en kalksteen, maar tegenwoordig mag het kanaal alleen nog voor de pleziervaart gebruikt worden. Het Canal du Nivernais behoort tot de mooiste kanalen van Europa.